Misli

happy food - eat this and you will smile

Jejte in se smejte

Po obilnem obedu postanemo zaspani, po kavi morda živčni in vznemirjeni – vse, kar zaužijemo, ima močan vpliv na naše počutje. Dobra novica pri tem je, da lahko izbiramo in jemo hrano, ki naše razpoloženje izboljša, ter izpuščamo tisto, ki nas razdraži.

Čeprav jih prehranska stroka pogosto zaničuje, so ogljikovi hidrati pomembni za ohranjanje pozitivnega razpoloženja; obstaja celo verjetnost, da spodbujajo nastanek serotonina. Izbirajte zdrave ogljikove hidrate, kot so polnozrnati izdelki, krompir in banane, ter se izogibajte krofom in rogljičkom. Sadje in zelenjava pa vam bosta zagotovo pričarala nasmeh na obraz. Pomaranče pri tem izstopajo, saj vsebujejo folat, ta pa spodbuja živčne prenašalce, ki vplivajo na naše razpoloženje. Še malo sveže stisnjenega pomarančnega soka, prosim. Čaj. Sprošča me že misel nanj. Dobro pri čaju je, da jih je na voljo toliko vrst in da lahko vsaka od njih na svoj način izboljša razpoloženje. Privoščite si požirek kamilice za občutek pomirjenosti in sproščenosti; požirek mete, da vas razvedri; nato pa raziskujte naprej. Kakav – surov in neobdelan kakavov prašek, seveda; ta je tovarna hranil! V svoj naslednji smoothie si za nekaj slastnega čokoladnega okusa dodajte žlico tega z magnezijem bogatega hranila. Datlji. Ne le da so odličnega okusa, tudi v dobro voljo vas spravijo. Namesto da bi tedaj, ko se počutite zanič, posegli po ploščici Mars, si raven sladkorja raje uravnajte s peščico datljev; ti so polni vitaminov, mineralov in antioksidantov. S temi slastnimi gradniki razpoloženja se vam bo takoj smejalo.

Praviloma se držite hrane, po kateri se kar najbolje počutite – polnovredne hrane, ki vam je všeč. Vedno boste našli čas za občasna razvajanja. Za dobro počutje skrbijo tudi občasne kršitve pravil.