Poznam kar nekaj sovražnikov kuskusa. Tudi sama beseda zveni nenavadno in je težko izgovorljiva. Sam pa ga vedno pripravljam, in to samo zato, ker se dobro prilega skoraj vsemu. V moji kuhinji boste vedno našli zavitek tega instantnega zlata. Gurmani boste zakričali: i-n-s-t-a-n-t. Ja, instant. Koliko med vami ima v kuhinji dovolj prostora za pravi lonec za pripravo kuskusa na pari? Držite se preprostega. V redu, kuskus lahko pripravite dan prej in ga pogrejete na pari, tik preden ga postrežete. Številni severnoafriški kuharji svoj kuskus na pari skuhajo dvakrat ali trikrat. Med vsakim obarjanjem ga razporedijo na pladenj in ga ohladijo. Ali veste, da je izdelan iz zdroba durum pšenice, ne pa tiste vrste, ki se uporablja za testenine? A previdno, kuskusa za razliko od testenin ne smete nikoli prevreti. Na večino navodil na embalaži pa se raje požvižgajte.
Najboljši način, da zadovoljite sovražnike kuskusa, pa je priprava v obliki okusne sladice, kakršna je kuskus z jabolki in medom. Prelijte polovico kuskusa z nekaj vroče vode ali zelenjavne juhe in ga sedem minut pustite pri miru. Na kocke narežite jabolko in ga premešajte z limoninim sokom. Sestavite preliv. Zmešajte med, jabolčni kis, cimet, sol in malo oljčnega olja. Ko je kuskus pripravljen, ga premešajte z vilicami, vanj pa vmešajte opečene orehe, narezana jabolka in preliv. Za popoln videz svoje jedi dodajte nekaj svežih listov mete po vrhu.
Ga še vedno ne marate? Potem, si mislim, ni nič narobe s testeninami.