Misli

REPeat Alternatives to everyday boring dishes

Alternative dolgočasnim vsakdanjim jedem

Ste se že naveličali vsak dan jesti isto sr****? No, zaradi vse večjega javnega zanimanja za osebno dobro počutje vedno več posameznikov raziskuje brezglutenske, vegetarijanske in veganske vrste prehrane. Seveda se vam lahko zdi težko odpovedati se svoji najljubši prehrani, a imam dobro novico za vas: ni se vam treba! Poskrbite za svoje telo in brbončice tako, da zaužijete nekaj okusnih in zdravih alternativ tradicionalnim, starim receptom.

Primer. Testenine so priročna prehranska klasika. Za prehod na bolj zdravo prehrano zamenjajte tradicionalne bele pšenične testenine za takšne iz rjavega riža brez glutena, iz kvinoje ali stročnic. Poleg odsotnosti glutena ponujajo te testenine tudi več vlaknin kot običajne in so zato koristnejše za srce in prebavni sistem. Če pa se želite dvigniti na novo raven, dajte priložnost veganskemu siru! Skuhajte cvetačo, korenje in čebulo ter jih vrzite v mešalnik. Mešajte, dokler zmes ni homogena. Dodajte nekaj indijskih oreščkov, vode, limoninega soka in začimb – in to je to! Skrivnost je prehranski kvas: vašemu obroku dodaja okus, prinaša pa tudi veliko vitaminov in mineralov.

Kaj pa sladice? Ne skrbite! Za vaše sladko razvajanje po obedu obstajajo številni zdravi načini. Številne sladice vsebujejo veliko jajc. Za veganski nadomestek brez glutena zmešajte surovo laneno seme z malo vode. Mešanica se zlasti v browniejih, kolačkih in piškotkih hitro zgosti. Opustite intenzivno procesiran beli sladkor in uporabite boljšo rešitev – naravnega iz trsa. Naravni kakav v prahu čokoladnim poslasticam doda bogastvo. Dodajte nekaj malega kakavovega praška za ščepec dodatne grenkobe in veliko antioksidantov ter magnezija.

Kdo pravi, da se z zdravo hrano ne da tudi razvajati?