Misli

Rice rice baby

Riž. Življenjska sestavina za veliko večino Azijcev. Tako čist je v svoji sneženi preprostosti, a hkrati tako zapleten za pridelavo. Riž poznamo vsaj sedem do deset tisoč let. Od začetka do današnjih dni ima gojenje tega pridelka za seboj dolg proces nenehnega izboljševanja. Čeprav je večinoma povezan z revščino in trdim delom, je simbol življenja in plodnosti in ga zato mečejo ob koncu skoraj vsake poroke. Na moji so gostje kljub temu pihali milne mehurčke.

Obstaja več kot 40.000 vrst riža. Raste na vseh celinah razen Antarktike. Do zadnje revolucionarne spremembe je prišlo med t. i. zeleno revolucijo, ki jo je okrog leta 1960 sprožil Mednarodni raziskovalni inštitut za riž. Predstavljajte si, da ste tam zaposleni in da raziskujete zrno za zrnom. Uau. Nova tehnologija se je hitro razširila po vsem svetu in povečala proizvodnjo riža. Vedno je bil namen nahraniti rastoče število prebivalstva in zadržati presežek za prihodnje potrebe. Če bi radi zvedeli več o temnejši plati te medalje, si oglejte film Ljudje riževih polj Rithyja Panha iz leta 1994.

Obstajajo dejstva za in proti, a pod črto imamo riž radi. Vsaj na mojem jedilniku je pogosteje kot v preteklosti. V vseh oblikah in bogastvih okusov. Primer. Sesekljajte glavico čebule. Narežite zeleno papriko na majhne kocke. Na tanko narežite jabolko in banano. Narežite nekaj kumaric na palčke. Ponev na ogenj. Oljčno olje. Kari. Čebula. Pet minut. Dodajte vse drugo, kar ste narezali. Žlica medu. Nadaljnjih pet minut. Zmešajte s kuhanim basmati rižem ali katerokoli drugo od 40.000 vrst. Dodajte nekaj žlic jogurta. Dodajte oljčno olje. Dodajte sok polovice limone. Sesekljajte peteršilj in ga dodajte. Vse skupaj zmešajte in dobili boste sladko-kislo riževo bombo.