Misli

Kaj pa kos torte v kozarcu?

V redu, kje pa je torta? V večini drugih držav bi se to imenovalo »trifle« ali »parfait«, na Danskem pa je to kar stara dobra jabolčna torta. Narejena je iz gostega jabolčnega preliva s stepeno smetano in je ena najboljših sladic na svetu.

Sam sem sicer spremenil kar nekaj elementov izvirnega danskega recepta za jabolčno torto. Črtal sem sladkor v jabolčnem prelivu, ki res ni potreben, če so vaša jabolka količkaj sladka, drobtine piškotka pa sem zamenjal s preprostim posipom iz orehov in datljev. Za vegansko različico lahko uporabite tudi kokosovo kremo. Zadeva je sladka in kiselkasta, mehka ter bogata in hrustljava. Poleg tega jo je zelo preprosto pripraviti.

Jabolka narežite na koščke velikosti grižljaja, jedro pa zavrzite. Stresite jih v večjo posodo za omako in dodajte vodo, svež ingver in cimet. Na šibkem ognju pustite počasi vreti 20 minut. Oreščke stresite na pladenj in jih 15 minut pražite pri 150 °C. Oreščke srednje drobno nasekljajte in jih postavite na stran. Iz preostanka skupaj s sesekljanimi datlji oblikujte posip. Ko so jabolka pripravljena, uporabite ročni mešalnik in jih zmešajte v homogen jabolčni preliv. Vmešajte limonin sok in vse skupaj ohladite. Iz pločevinke kokosovega mleka vzemite trdno kremo. Z ročnim mešalnikom mešajte kokosovo kremo, dokler ni puhasta z mehkimi vrhovi. Če je preveč tekoča, postavite skledo za 10−15 minut v zamrzovalnik in nato poskusite znova. Če vam je všeč sladkana, dodajte nekaj medu. V primeru da uporabljate običajno smetano, jo preprosto stepajte, vse dokler se ne pojavi mehak vrh. V kozarce kot spodnjo plast nalijte jabolčni preliv. Posujte z orehi in datlji, nato dodajte stepeno smetano. Vrh posujte z zdrobljenimi oreščki. Čisto zlato!