Misli

Ultimativni borci proti stresu

Včasih nam nekatera živila in pijače pomagajo na načine, za katere prej sploh nismo vedeli. Ko ste pod stresom, lahko začutite potrebo po uživanju hitre hrane, kar pa ni vedno najboljša rešitev. Adaptogeni pomagajo telesu, da se prilagodi biološkemu in psihološkemu stresu ter lajšajo uravnavanje hormonskih sistemov. V Indiji in na Kitajskem so vojaki stoletja uporabljali adaptogene ter se z njihovo pomočjo spopadali s stresom v boju, si hitreje opomogli in povečali zalogo energije.

Adaptogeni so zelišča, v nekaterih primerih pa korenine in gobe. Azijski ginseng, sveta bazilika (imenovana tudi tulsi), eleuthero (sibirski ginseng), ašvaganda, koren astragala, morska krhlika, korenina sladkega korena, navadni rožni koren in kordiceps gobe so nekateri od najbolj znanih adaptogenov. Čeprav učinkujejo ta zelišča že tisočletja, so znanstvene raziskave še povsem na začetku odkrivanja potencialov, ki jih imajo pri krepitvi odziva na stres in višanju energetske ravni.

Ste za to, da spremenite svojo kuhinjo v tovarno zdravja? Tule je nekaj zlatega mleka. Medtem ko ga običajno pijemo, preden gremo v posteljo, je ta energična različica nadvse primerna za začetek dneva. Kavo ali čaj občasno nadomestite z naslednjo energijsko bombo. Za izdelavo dveh velikih skodelic potrebujete pol litra surovega kravjega mleka (rad imam tudi mandljevo, kokosovo ali konopljino mleko), dve žlici presejanega kakava, dve žlici kurkume, žlico prahu ašvagande, štiri žlice medu in pol žlice prečiščenega masla (ghee) ali kokosovega olja na skodelico. V kozici segrejte mleko, da skoraj zavre. Vanj stresite kakav, kurkumo in ašvagando. Ko postane zmes homogena, dodajte med. Odstranite jo z ognja in nalijte. Dodajte ghee ali kokosovo olje. KAboom!

Razmislite o dodajanju adaptogenov v svoj vsakdanjik, še zlasti ko boste imeli pomemben dan ali ste se zabavali pozno v noč ali se kakorkoli drugače ne boste dobro opomogli od prejšnje noči.