Misli

Mali zeleni brstički

Obožujem brstični ohrovt. Prav mogoče je, da ga vi vidite kot še eno od brezupno dolgočasnih vrst zelenjave. Njegov ugled ni najboljši tudi zato, ker je vselej postrežen na enako dolgočasen način. Zato vas prosim: ne prevrite ga. Nikoli. Obžalovali boste trenutek, ko bo v vašo hišo in v vaš spomin vdrl vonj po njem. Ta uniči vse. V pečico z njim! To je najlažji in najboljši način priprave.

Odrežite trdi spodnji del in odstranite zunanje liste. Brstiče prerežite na pol (večje lahko tudi na četrtine) in jih premešajte z oljčnim oljem, soljo in poprom. Potem pa jih pustite dvajset minut pri dvesto stopinjah Celzija. Zunaj hrustljavi in znotraj mehki bodo zagotovo spreobrnili vsakega sovražnika brstičnega ohrovta. Česa več od takšne preproste priprave niti ne potrebujete. Zdaj pa ga dvignite na novo raven. Dodajte več oljčnega olja, balzamičnega kisa in medu. Pomešajte, da se enakomerno obarva. Potresite ga z grobo nasekljanimi arašidi in to je to.

Glede pečenja si je dobro zapomniti nekaj napotkov. Narezani kosi naj bodo približno enake velikosti, da bo ohranjena tudi enaka tekstura. Razporedite jih po pekaču. Če jih bo preveč, se bodo kuhali na pari in ne pekli. Ne pretiravajte z oljem. Saj vendar želite, da bo vaš ohrovt z oljem le rahlo prevlečen, ne pa da bo od njega kapljalo. Vnaprej ogrejte pečico. Pečica naj bo na pravo temperaturo nastavljena vsaj deset minut, preden vanjo položite ohrovt. To pripomore k rahlo zapečeni zunanjosti in mehkejši notranjosti. Kar naprej. Ponudite tem malim zeljnim glavicam možnost, da se ob naslednjem obroku izkažejo.