Misli

Na trdnih tleh

Kako gre z vašimi novoletnimi zaobljubami? Sam sem se jim že pred leti odpovedal. Zdaj imam svoje drobne navade. Nekatere med njimi so prav dobre. Večina pa ne. Rad imam rutino. Obožujem jo! V njej je nenavadno dosti svobode. Tule vam vsem ponujam diplomatsko večerjo za konec januarja. Za tiste na dieti in druge, trezne. Pripravimo skledo nečesa hrustljavega, svežega in razumnega. Tega niti ne bom imenoval recept. Je samo solata, a vseeno zahteva nekaj dela. Sem velik ljubitelj repe, koromača in zelene. Vse našteto se že od pradavnine gojili kot zelenjavo. S to solato gremo pod zemljo in ostanemo surovi. Takole gre.

Prižgite ogenj. V kozici segrejte četrt skodelice jabolčnega kisa in nekaj žlic svojega najljubšega rjavega sladkorja. Sam običajno uporabljam kokosovega. Mešajte in kuhajte, vse dokler mešanica ne dobi temne, karamelne barve in se začne gostiti. Na površini se pojavijo mehurčki pene. Dodajte narezano jabolko in nekaj mletega česna. Občasno pomešajte, vse dokler jabolka niso mehka. Okrog pet minut. Odstavite z vročine, vsebino zlijte v mešalnik, dodajte še dve žlici kisa, nekaj timijana in limonovega soka ter ščepec soli. Zaženite. Zmanjšajte hitrost, začnite dodajati oljčno olje in še kakšno minuto počasi mešajte. Solatni preliv je pripravljen.

Opecite peščico orehovih jedrc in jih postavite na stran. Olupite korenino zelene in jo narežite na koščke velikosti vžigalic. Če vam primanjkuje časa, jo zgolj na tanko narežite. Po dolgem prerežite glavo koromača, s polovic odstranite korenino in jedro. Odrezano stran položite na desko in jo razrežite navzkrižno. Naribajte surovo repo. Na večje koščke razrežite še eno jabolko. Stresite vse sestavine v večjo skledo, jih prelijte s prelivom in opecite nekaj dobrega kruha, ki ga boste postregli skupaj s solato.

Na večerjo povabite vse svoje prijatelje z novoletnimi zaobljubami v teku. Skupaj se nasmejte. Tole se vedno izkaže za najboljšo vajo!