Misli

Segrejte svoja olja

Olje je prvo, kar pri pripravi večine jedi poljubi ponev, zato bodite pozorni pri izbiri. Ko govorimo o kuhanju ali pečenju, niso vsa olja enaka. Nekatera so boljša za počasno kuhanje na majhnem ognju, medtem ko so nekatera primernejša za visoke temperature. Olje za kuhanje je v povprečni kuhinji nekoč pomenilo rastlinsko olje. Če ste se kdaj želeli nekoliko postavljati, ste za solato morda uporabili nekaj oljčnega olja nedoločene kakovosti.

Zavrtite nekaj desetletij naprej in nenadoma imate na voljo ogromno izbiro. Olja za kuho so kombinacija številnih vrst maščobe. Uporabljamo jih na najrazličnejše načine. Vseeno naj vas to ne zmede. Ne potrebujete vseh. Če uporabljate teflonsko ponev in želite sestavine zgolj opeči ali zapeči namesto ocvreti v olju, ga boste porabili manj.

Prav tako vas zanima, ali olje vaši jedi doda vse slastne okuse. Poznam vas. Sledi kratek pregled olj za gladek tek vašega stroja. Za kuhanje pri nizki ali srednji temperaturi so vaša najboljša izbira oljčno olje, nerafinirano kokosovo olje (čisti okus po kokosu) ali katerokoli visokotemperaturno olje – sezamovo, kokosovo rafinirano (brez okusa po kokosu), grozdno, arašidovo ali olje iz žafranike. Za nekaj kapljic, preliv ali dodatek okusu uporabite ekstra deviško oljčno, orehovo ali olje iz praženega sezama. Toliko, kar se mene tiče. Segrejte svoja olja in se spravite za štedilnik.