Misli

Čop čop čop

Večina okusnih receptov se začne s sekljanjem čebule, zelišč ali česna. Zelenjavo morate bodisi sekljati, narezati na drobno, razrezati na kocke, srednje fino sesekljati ali narezati na koščke. Občasno jo je treba zgolj razkosati. To običajno velja tedaj, ko potrebujete zelenjavo v večjih kosih, kot na primer za zalogo. Ko torej recept od vas zahteva razkosavanje ali grobo rezanje, lahko zelenjavo mirno razrežete na večje kose približno enake velikosti.

Velikost narezanega vpliva na trajanje kuhe, celotno teksturo v končnem obroku, pa tudi na sam okus jedi. Večji kos zelene se kuha dlje časa kot manjši kos. Tudi okus je drugačen. Ima drugačno teksturo in občutek v ustih. Če ima zelenjava oster in močan okus, kot ga imata npr. česen in čili, naj bodo kosi manjši, še zlasti tedaj, ko jih ne kuhate. Surovo čebulo je treba narezati na tanko ali jo na drobno sesekljati. Okus kuhane čebule pa je slajši, zato so kosi lahko večji.

Z izkušnjami boste dobili občutek, kako veliki ali majhni naj bodo koščki. Do tedaj pa si pri pripravi zelenjave v mislih predstavljajte končno jed. Razmislite, ali želite večje, za žvečenje primerne kose, ali pa bodo ustreznejši manjši koščki. Razmislite, ali želite ugrizniti v večji kos zelenjave ali pa bo bolje, če so koščki manjši in manj očitni. Jušne zelenjave ni treba rezati na velikost vžigalic. Le sesekljajte jo.