Misli

Pogovorimo se o kurkumi

Zapomnimo si, da dobro počutje ne lebdi v vakuumu. Naša življenja sestavljajo kompleksna omrežja, tkana iz naših teles, okolja, spojin, ki jih uživamo, misli, ljudi okrog nas in tega, kar počnemo. Že nekaj časa skoraj vsakodnevno pijem kurkumo, črni poper, med, limono in ingver.

V velikem kozarcu tople vode zmešam čajno žličko kurkume v prahu z nekaj sveže zmletega črnega popra, čajno žličko medu, sok polovice limone in velikodušno odmerjeno količino naribanega svežega ingverja. Stati pustim pet minut, dobro premešam in izpijem v enem požirku. Mešanica je precej močna in ni za vsakogar. Obstaja toliko drugih možnosti, da v svoj jedilnik vključite dnevni odmerek kurkume. Zelo preprosto jo je vmešati v skoraj karkoli. Kurkumo dodajam skoraj vsemu, kar pripravim, pri tem pa se trudim, da ne pretiravam. Dodajanje kurkume v juho je že skoraj nuja.

Sveže nariban koren običajne ali dolge kurkume se že tisočletja uporablja za zdravljenje številnih bolezni in obolenj, čeprav je tudi kvalitetna kurkuma v prahu odlična. Sem polno zaposlen oče, na noge postavljam svoje podjetje, hkrati delam pet dni na teden, pišem in rišem kuharsko knjigo, igram v glasbeni skupini, da skejta sploh ne omenjam. Lahko pa bi omenil zgolj skejt ;) To je čudovit način življenja, a moje polno življenje zahteva pozornost in ustrezno prehrano, da ohranim jasnega duha, zdravje in energijo, ki jih potrebujem za pogon z vsemi valji. Nekaj kurkume, ki jo preprosto vmešam v juho ali kozarec limoninega soka, je velik korak do zmage. Ko želim okrepiti ali ohraniti svoje zdravje, sta prehrana in misli prvi točki, kjer iščem možnosti za spremembe. A začnem pri hrani. Kajti naši možgani, celo vsak atom in v nekem smislu tudi misli, so sami po sebi proizvod tega, kar vnesemo vase.