Misli

Videl sem rdeče

Predstavljajte si solato pred seboj v restavraciji. Sedaj si zamislite solato brez zelenih lističev, kumar in redkvic. Ostane kupček sira, korenčka in nekaj koruze? Bolj ali manj res. Dobro solato pa je mogoče pripraviti tudi brez zelenih listov. Včasih pravzaprav ne potrebuje ničesar zelenega. Kot na primer pražena rdeča pesa ali pikantna solata s pomarančami, naribanim ingverjem in kuskusom. Pomaranče so po tem, ko jih nekaj časa pustimo skupaj s peso, videti kot rdeče pomaranče.

Kljub maloštevilnim sestavinam ponuja ta solata bogastvo tekstur, okusa in kontrasta. Sladkost pomaranč, okus pese po zemlji in zrnatost kuskusa se združijo in skupaj ustvarijo neverjetno poslastico. Tudi netipičen ljubitelj pese bi si ob tem lahko premislil. Gremo.

Predhodno ogrejte pečico na 200°C. Operite peso in ji na lupini pustite nekaj vode. Zavijte v folijo in zložite v pekač z robom. Pecite približno eno uro, nato pustite ohladiti. Pomaranče olupite in jim odstranite peške. Razrežite na koščke – nad skledico, da ujamete sok. Ohlajeno peso olupite in jo narežite na majhne kocke ali katerokoli drugo obliko, ki vam je ljubša. Peso in pomaranče zmešajte. Dodajte nariban ingver, ulovljen pomarančni sok, limonov sok, šerijev kis (neobvezno), oljčno olje, sol in poper. Premešajte, da se sprostijo arome, in vse skupaj okrasite z lističi bazilike. Položite na posteljico iz kuskusa. Počakajte. Videl sem rdeče. In bila je solata.

Opozorilo: Okus je prav tako presenetljiv kot videz!