Misli

Ne pozabite na rožmarin!

Sem velik ljubitelj vonja in okusa rožmarina. Da ti vetra v jadra. Imam pa tudi srečo, da ga lahko uporabljam celo leto. Gre za zimzeleno rastlino sredozemskega izvora, edinstvenega okusa in vonja po borovcih, zaradi česar je odlično dopolnilo bogatim, krepkim jedem. V zgodovini so rožmarin uporabljali za spodbujanje in krepitev spomina – učenci v stari Grčiji so si vejice rožmarina med učenjem celo vpletali v lase. Sam jo nosim zataknjeno za svojo tovornjakarsko kapo ;). Danes se izvlečki rožmarina še vedno uporabljajo v aromaterapiji za povečanje pretoka krvi v možganih, povečanje izmenjave in spodbujanje splošnega dobrega počutja. Rožmarin vsebuje spojine, ki imajo tako antioksidativne kot protivnetne lastnosti. Sveži rožmarin je dober vir železa, medtem ko je posušeni izdaten vir kalcija in vlaknin.

Rožmarin močno izboljša okus hrane. Lahko uporabite cele vejice ali sesekljate lističe, ki jih preprosto osmukate. Sveži rožmarin je glede okusa boljša izbira kot posušeni! Ovitega v rahlo ovlaženo papirnato brisačo lahko dva tedna hranite v tudi hladilniku. Ko pride čas, vzemite želeno količino, ga na hitro sperite pod hladno vodo in ga osušite. Rožmarin lahko tudi zamrznete. Vejice položite na pladenj za ledene kocke, čeznje pa nalijte vodo ali zelenjavno juho. Tesno zaprt v kozarcu in shranjen v temnem ter hladnem prostoru bo posušen rožmarin zdržal približno šest mesecev.

Bledo modri cvetovi so prav tako užitni. Sam jih uporabljam za solate in na pari kuhano zelenjavo. Zato vas prosim, da se naslednjič, ko kuhate, spomnite rožmarina. Jaz se ga bom zagotovo :).

»Tam je rožmarin, ki je za spomin. Moli, ljubi, spominjaj se!« – William Shakespeare, Hamlet