Misli

Polnjenje

Nekaj čarobnega se zgodi, ko zelenjava postane nadevana. Kar je prej bila vedno ista, dolgočasna zelenjava, nenadoma postane sočna poslastica, polna svežih in živahnih barv. Če želite očarati svoje goste, je to najboljši način. Samo izberite svojo najljubšo svežo zelenjavo, jo izdolbite in jo napolnite s skoraj čimerkoli. Lažje gre, kot si mislite. Zelenjava je vsestranska kot zvita lisica, pripravljena na pustolovščine in čudovite variacije. Bučke, zimske buče, paprikajajčevci, gobe, paradižnik in številne druge vrste zelenjave so nadvse primerni za polnjenje s sestavinami, kot so sesekljane bučke, parmezan, sveža ali posušena zelišča, riž, čebula in česen. Vendar ne pozabite, da je treba mehkejšo zelenjavo polniti bolj ohlapno.

Polnjena zelenjava predstavlja najboljši način, da jo pretvorite v jed, ki bo prikladna za vse letne čase in v kateri bodo vsi uživali. Sam to počnem zato, ker se mi zdi nadvse hitro in preprosto, še zlasti, če gre za zelenjavo z večjo vdolbino, kakršna sta paradižnik in paprika. To delam tudi zato, ker je družini prijazno. Otroci postanejo pri tem opravilu vaši najboljši pomočniki. Nadev lahko pripravite vnaprej, jed spečete in jo zaužijete toplo ali pri sobni temperaturi, njen videz pa je vabljiv. To rad počnem tudi zaradi intenzivnosti okusa: mešanje zrn, sira, zelenjave in zelišč omogoča poglobljeno izmenjavo okusov in združevanje tekstur. Prav ta vrsta kuhanja me pomirja in sprošča. Spominja na dom.