20191210

Blog

Vsi za eno mizo

Spominjam se prve večerje, ki sem jo pripravil za popolne tujce. Počutil sem se podobno kot takrat, ko sem šele začenjal kuhati in sem pripravljal jedi za družino in prijatelje. Občutek skupnosti in povezanosti, ki ga imaš, kadar kuhaš za druge, je čudovit. Zelo sem vesel, da lahko imam z ljudmi, ki jih hranim, pristen odnos. Pozdravim jih in jim predstavim vsako jed, ki jo dobijo na mizo. Med kuhinjo in mizo drugače ni povezanosti.

Zdaj pa se obeta nekaj novega. Kmalu me boste lahko obiskali in sedli za REPeat mizo. Ideja je organizirati približno pet večerij mesečno. Večerij se bo vsakič udeležilo 6 do 8 gostov, ki se med sabo ne poznajo, in bodo vsi sedli za eno mizo. Ne skrbi me, da koncept v družbenem smislu ne bi deloval. Živimo v družbi, kjer nam je načeloma neprijetno govoriti s tujci (razen na socialnih omrežjih), pri moji večerji pa bo kot na poroki. Tudi tam ne poznate vedno ljudi, s katerimi sedite za mizo, pa se kljub temu za nekaj ur spoprijateljite in delite izkušnjo.

Želim promovirati okuse in sestavine globalne kuhinje. Vedno sem oboževal hrano z različnih delov sveta. Rad ustvarjam in skladam, ne samo kuham. Še en pozitiven učinek kuhanja za eno mizo pa je, da ne zavržem skoraj nobene hrane. Če kuham za 8 ljudi, bom nakupil živila za 8 ljudi in nič več. Sam izberem sestavine in mislim, da ljudje začutijo, kdaj je izdelek namenjen samo njim – kdaj je resnično njihov.

S tem projektom bom začel, ker v prehranski industriji ne gre samo za kuhanje, temveč tudi za ustvarjanje novih konceptov. In zdaj imam prostor za to. Kadar doživljate nekaj inovativnega, kot stranski produkt tega navdušenja tudi bolj uživate v hrani. Dobrodošli v Postojni. Marec 2020!